top of page
  • Forfatters billedeLouise

Hjælp min hund gø’er - hvad kan jeg gøre….

Dette er mine erfaring og råd til hvordan vi kan hjælpe vores hunde ud af gø'adfærd på en god måde - jeg har brugt denne træning i flere år, hvor man både arbejder med hundens adfærd, men også følelser i situationen.

Så hvis det også kan hjælpe dig vil det være skønt.

Din hunds gø’en er kommunikation, og der kan være mange årsager til at din hund gø’er.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at man i mange tusinde år har avlet på at vores hunde skal være vagt -eller alarmhunde, og at vores hunde derfor skal give lyd, for at advare os om at ‘der er en lyd’ eller ‘nogen kommer’.


Overdrevet gø’en skaber ofte stress hos hunden, da den altid er ‘på vagt’ og derfor sjældent får den ro som den har behov for, men også hos os som familie, og ikke mindst kan vi få nogle naboer der også bliver en smule trætte af at høre på gø’en i tide og utide.

Når vores hund altid er ‘vagtsom’ stiger stressniveauet i hunden, og mange oplever heraf også andre adfærdsmæssige udfordringer der følger med.

Hér ud over vil din gø’ende hund begynde at få gø’en som favorit adfærd -dvs. at snart uanset hvilket humør eller hvad din hund vil, så vil den vælge at gø.

Derfor kan man ikke altid koble en bestemt følelse op på hundens gø’en. Den gø’er når det bliver usikker, glad, vil have opmærksomhed mm. Så hunden begynder at vælge det at gø som fortrukken adfærd / reaktion.

DERFOR vil jeg aldrig anbefale at man ignorere gø adfærd - det skal stoppes og helst forhindres inden den opstår, så hurtigt som muligt.Herefter vil jeg sige at det kræver et stort og dedikeret arbejde at hjælpe sin hund ud af en gø adfærd, selfølgelig afhængig af hvor massivt problemet og stressen er. Ofte skal du regne med at pille ca. 3 mdr. ud til fokuseret træning før du ser resultater.

Det er vigtigt at man kigger på flere faktorer, så vi kan hjælpe hunden så godt som muligt - dvs. er der andre ting der stresser hunden, uden at vi måske helt er bevidst om det - det kan være at hunden bliver stresset af at være i hundeskov, leger kaste-pind-lege, er stresset over at være alene mm. Det er nemlig svært at arbejde med en konkret udfordring, hvis den modarbejdes af en anden.


Når jeg skal arbejde med at mindske en gø-adfærd, starter jeg altid med at lokalisere, ‘hvad er det der trigger min hund til at gø’ - er det lyde, og hvilke lyde, er det noget min hund kan se, er det biler, andre hunde, mennesker, ringeklokken, andre gøende hunde…er det udenfor eller indenfor - hvor kommer lydene fra.


Som i stort set alt anden adfærds-træning, starter jeg aldrig træningen op i selve situationen, det bliver for svært og din hund vil ikke lærer noget. Hver gang din hund går i gang med at gø, skal du se det som at den øver sig på at gø og vedligeholder og jo ofte bliver den ‘bedre og bedre’ til det - altså det vil eskalere.


Derfor arbejder vi i ‘opstillede’ træningssessioner, hvor din hund ikke er i stress og kan ta’ imod indlæring.


Inden jeg starter min træning, har jeg indlært min hund en ‘alternativ adfærd’, dvs. en adfærd som min hund er dygtig til og elsker at tilbyde, den adfærd kan jeg bruge som en “brandslukker” hvis min hund ryger i gø adfærd under træning.


Min personlige ‘alternative adfærd’ er et snudefrys / taget, en nem øvelse som de fleste hunde elsker, hvis man husker at træne det en smule hver dag.Nu starter jeg så min træning.

Jeg starter et sted hvor min hund er skærmet for de triggere der får den til at gø, dvs. hvis min hund gø’er af lyde, både inde og ude, så træner jeg et sted i huset med så få lyde som muligt, gø’er min hund af noget den kan se, skærmer jeg af så den ikke kan se triggere.


Jeg starter med at optage de lyde som min hund reagere på. Afspiller så lydene evt. fra min tlf. i et meget lavt niveau og i få sek. som en start, og så lavt at jeg hele tiden arbejder uden at min hund reagere - reagere hunden er vi gået for hurtigt frem - jeg belønner min hund hver gang jeg kort har afspillet en lyd, og uden at der er kommet en ‘stress’ / gø-reaktion.


Når min hund kan acceptere lydene, og med tiden på høj volume, bevæger jeg mig til et andet sted i huset, hvor de lyde der trigger er tydeligere, og belønner min hund for ikke at reagere hver gang der er en lyd.

Du kan også med fordel få noget hjælp til at få lavet nogle lyde, så lydene stadig er lidt kontrollerede.

Her efter tar jeg min træning udenfor, jeg afspiller stadig lydene ude, men træner i et sværere miljø, og starter igen med at have lydene på lidt lavere lydniveau.

Next step kan være at træne lydene evt. på gårur eller i andre miljøer, gentag samme procedure som hjemme, og husk at beløn din hund for ikke at reagere.


Gø’er din hund af lyde udenfor, så træner du lydene indenfor som beskrevet ovenfor, når din hund er tryg ved det, så kan du få en hjælper til at lave lyde udenfor, det må meget gerne være kendte lyde der er trænet på indledningsvis, og ikke i et for højt lydniveau som en start.


Efterhånden vil din hund være afslappet omkring lyde og du kan med stor fordel bekræfte din hund i at være afslappet, ved at hver gang der kommer en lyd, så ros din hund stille og roligt, og gå hen og beløn den med en godbid.Er det i haven din hund gø’er er det igen vigtigt at lave en plan for at sikre at din træning lykkedes så godt som muligt, dvs. at du sikre at din hund kommer så lidt i gø situationer som muligt, indtil du er i mål med din træning.

Det gør du ved bl.a. altid, at gå med din hund ud i haven, og altid have en snor på, og evt. skærme din have ekstra af i starten.


Når jeg går i gang med min træning i haven har jeg samme fremgangs metode med lyde som tidligere, her efter begynder jeg at træne på de trigger som hunden kan se.


Jeg har en hjælper som starter med at gå forbi og måske snakke, grine, hoste ol. og jeg belønner min hund med en høj belønningsrate når min hjælper går forbi - stille og roligt sætter vi flere og flere triggere på, som vi kan træne.


Imens du træner vil der sikkert også komme ‘rigtige’ triggere forbi, derfor pas på ikke at træn for længe så hunden bliver for træt eller kører for højt op, så den nemmere reagere.

Det er bedre at lave korte sessioner med sucess end lange sessioner der ender “galt”.


Når vi er nået så langt at hunden er afslappet omkring de konstruerede triggere og de ‘virkelige’ triggere, når den er sammen med dig og ikke er alene, så kan du sætte en længere line på, så du kan komme på afstand af din hund, fortsæt med at ros og beløn din hund når den ikke reagere på triggerene.


Grunden til du har lang line på, er så du altid ville kunne hale din hund ind til dig, og få kontrol over situationen hvis det skulle ske at din hund reagere og begynder at gø og du ikke kan kalde den til dig - her kan du her bruge din alternative adfærd (snudetaget ol.) så du belønner for en anden positiv adfærd - jeg belønner stadig for alle lyde og bevægelser imens jeg er i haven med hunden, og skælder aldrig hunden ud.

Til sidst vil jeg kunne ta’ linen af, imens jeg stadig er i haven med min hund.


Skulle det ske at hunden reagere og begynder at gø, er det tegn på at du skal gå tilbage i træningen og holde en pause, da det er blevet for svært.

I den periode du har sat af til at få trænet på denne gø’adfærd, er det vigtigt at din hund i dagligdagen er så skærmet som muligt for dens triggere, det kan være ved at skærme af i haven, at hunden ikke bliver lukket alene ud i haven, rulle gardiner ned, tænde radioen/tv ol. så din hund ikke vedligeholder adfærden imellem jeres træning, da din træning så vil være forgæves eller tage meget længere tid.


Når din hund nu alligevel vil komme i en gø-adfærd i den periode I har sat af til denne træning, som er normalt og næsten uundgåeligt, så er det du kan bruge din “brandslukker”, evt. et snudetaget - det er for at bryde hundens adfærd med en positivforstærkning, istedet for at hive i hunden, skælde den ud, hvilket heller ikke hjælper, eller som mange gør, afleder med godbidder og leg, som så kan opfattes som en belønning for at gø’.

Ved træning i haven er det en fordel at din hund har et fint indkald, så du kan kalde din hund til dig og bryde en gø’adfærd.Det kan ofte være en fordel at kontakte en dygtig adfærdsrådgiver eller træner, hvis din hund er meget stresset og gø’er meget i mange situationer, da årsagerne kan være mange.


Jeg håber at dette har givet dig modet og lysten til at gå igang med at hjælpe din hund, dig selv og dine omgivelser med at få styr på udfordringen “hjælp min hund gø’er”.


✍🏼Louise Andersen

Hundeejerinstruktør & Adfærdsrådgiver.326 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page